Web Analytics Made Easy - Statcounter

این‌بار مدارسی که خطر در آن‌ها احساس شده بود، تخلیه شدند، دفعه بعد فرونشست به سراغ کدام منطقه از اصفهان می‌آید؟ اگر راهکار جدی زیست‌محیطی اندیشیده نشود شاید کویر و لایه‌های زمین با حرکت خود در آینده اصفهان را هم با خود ببلعد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، سال گذشته بود که تمامی کارشناسان محیط زیست و آب از یک هشدار جدی سخن گفتند، هشداری که ظاهرا برای مسئولان امر خیلی هم جدی تلقی نشد و آن چیزی جز پدیده فرونشست در زمین نبود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پدیده‌ای که سبب شد تا تخریب زودهنگام مدارس اصفهان در اثر فرونشست زمین آن هم در روزهایی که هنوز به پایان سال تحصیلی مانده، انجام شود.

محمدحسین سجاد مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان اصفهان با تاکید بر این موضوع که در استان اصفهان پنج هزار کلاس تخریبی وجود دارد، گفت: کلاس تخریبی، کلاس‌هایی است که در برابر حوادث غیرمترقبه ایمنی لازم را ندارند. در حالی که 6200 کلاس نیز نیازمند مقاوم‌سازی است، در مجموع باید اعلام کرد که 11 هزار و 20 کلاس درس در استان اصفهان نیازمند تخریب یا مقاوم‌سازی است.

وی به فرونشست زمین در اصفهان اشاره کرد و گفت: فرونشست زمین تعدادی از مدارس اصفهان را به تخریب زودرس رسانده است. در شهر اصفهان 60 مدرسه داریم که به تخریب نیاز دارد و اداره‌کل استاندارد 10 روز برای تخلیه آن‌ها زمان داده است.

سجاد بیان کرد: در این زمان کوتاه نمی‌شود دربارهاین تعداد مدرسه در آستانه تخریب تصمیم گرفت البته تاکنون 40 مدرسه جابه‌جا شده‌اند، اما 20 مدرسه دیگر باقی‌مانده؛ هم‌چنین در نواحی چهار و پنج آموزشی اصفهان که محدوده شمال شهر ر ا شامل می‌شود شاهد این پدیده هستیم.

ضرب‌الاجل استاندار اصفهان برای تخلیه مدارس فرسوده

این در حالی است که استاندار اصفهان نیز چندی پیش در در جلسه شورای آموزش و پرورش استان اصفهان تخلیه مدارس فرسوده را مطرح کرد.

استاندار اصفهان گفت: براساس گزارشات، حدود 60 مدرسه استان به دلیل فرسودگی قابل استفاده نیست و باید تا 10 روز آینده این مدارس تخلیه و با هماهنگی فرمانداران، شهرداران و بخشداران نسبت به جایگزینی دانش‌آموزان اقدام شود.

ویبا تأکید براینکه برای بازسازی این مدارس باید با همکاری خیرین اقدامات لازم صورت گیرد، بیان کرد: لیست این 60 مدرسه باید توسط اداره‌کل نوسازی و تجهیز مدارس استان به سرعت در اختیار رئیس شورای آموزش و پرورش استان قرار گیرد تا در جلسه فرمانداران و شهرداران این موضوع مطرح شود.

فرونشست اصفهان را نبلعد

این مسئله در دومین نشست تخصصی اداره مطالعات و برنامه‌ریزی شهری معاونت شهرسازی و معماری با موضوع پهنه‌بندی فرونشست زمین در معابر کلانشهر اصفهان و بررسی مشکلات ناشی از آن نیز مطرح شد.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان مهمترین دلایل نگرانی و ضرورت توجه به فرونشست در سطح کلانشهر اصفهان را کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و بارگذاری های ساختمانی در نقاط مختلف شهر دانست و گفت: عدم تغذیه چشمه‌های زیرزمینی، موضوع فرونشست زمین را در کلانشهر اصفهان بسیار تشدید می‌کند.

وی افزود: در سال‌های گذشته نشانه‌ها و مواردی در شهرهایی همچون دامنه و دشت مهیار و برخوار مشاهده شده که در شهر دامنه سبب ترک خوردگی تعدادی از ساختمان‌ها شده است.

جان نثاری بیان کرد: فرونشست‌ها می‌‌توانند به‌صورت تدریجی و متاسفانه در برخی موارد به‌صورت ریزش ناگهانی ایجاد شوند، هرچند که خطر فرونشست کل شهر اصفهان را تهدید کرده و به‌نوعی تمام بناهای اصفهان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، اما این خطر در بستر خود رودخانه حساس‌تر و نگران کننده‌تر است.

پدیده فرونشست در خیابان میر یادمان نرود

با توجه به اینکه سابقه نشست زمین در خیابان میر را نیز شاهد بوده‌ایم باید برای این مسئله چاره‌ای اندیشیده شود، لطف‌الله ضیایی کارشناس حوزه آب معتقد است فرونشست دشت‌ها در تخلیه آبخوان‌ها معضلی است که در سراسر کشور یک خطر جدی محسوب شده و در استان‌های فارس، همدان، اصفهان، کرمان و سمنان این خطر به شکل حادی خود را نشان داده است.

وی می‌گوید: وقتی سفره‌ آب‌های زیرزمینی تخلیه می‌شود فضاهای خالی ایجاد شده در میان بافت‌های زیرین خاک با فشار لایه‌های بالایی نشست می‌کنند. در هر منطقه‌ای که فرونشست رخ دهد هیچ راه‌حل سازه‌ای برای مقابله با آن وجود ندارد چون نشست به یکباره انجام نمی‌شود و تدریجی و نا متقارن رخ می‌دهد.

به گفته این کارشناس هر شهر و آبادی که به مرحله فرونشست برسد جز تخلیه و متروکه اعلام شدن راهکار دیگری پیش رویش نیست. تنها راهکار پیشگیرانه از فرونشست کاهش تخلیه سفره‌ها و تعادل بخشی آبخوان‌ها است که در حوضه زاینده رود عمده‌ترین نقش را رودخانه می‌تواند ایفا کند اما با خشکی آن این نقش حذف شده و مشکل همچنان ادامه دارد.

ضیایی با اشاره به اینکه با تخلیه‌ها فرونشست یک خطر بالقوه‌ به‌شمار می‌آید، خاطرنشان کرد: فرونشست مانند یک زلزله خاموش است. خطر بزرگ‌تر از خشکی زاینده‌رود زیر زمین در حال رخ دادن است، اگر برای اصفهان فرونشست رخ دهد هیچ راه مقابله‌ای جز تخلیه شهر وجود ندارد.

این‌بار مدارسی که خطر در آن‌ها احساس شده بود تخلیه شدند، دفعه بعد فرونشست به سراغ کدام منطقه از اصفهان می‌آید؟ اگر راهکار جدی زیست محیطی اندیشیده نشود شاید کویر و لایه‌های زمین با حرکت خود در آینده اصفهان را نیز با خود ببلعد، شک نکنیم این سکانسی از یک فیلم اکشن نیست!

گزارش از نگین فروغی

انتهای پیام/

R41346/P41362/S6,51/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۱۴۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محوطه جهانی نقش‌رستم به‌دلیل فرونشست تعطیل شد | مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید: فرونشست نقش رستم بحرانی تر از تخت جمشید است

همشهری آنلاین - محمد باریکانی: فرونشست‌های متعدد رخ داده در محوطه باستانی ثبت جهانی شده نقش‌رستم، این مجموعه را در ۲ روز گذشته به تعطیلی کشاند تا تیم پایش، حفاظت و مرمت در آن مستقر شوند و گزارش علمی خسارات وارد شده به نقش رستم را ارائه کنند تا ساماندهی این میراث جهانی ایران آغاز شود.

علیرضا عسگری‌چاوردی به وزارت میراث‌فرهنگی گفته است که بخشی از فرونشست‌های رخ داده در نقش رستم به‌دلیل فرونشست عمومی دشت مرودشت رخ داده و بخش دیگر آن به آوار گسترده باروهای خشتی نقش رستم بازمی‌گردد که در بارندگی‌های چند روز اخیر دچار رانش شده است.

به گزارش همشهری، فرونشست عمومی دشت مرودشت به‌دلیل برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی رخ داده و هزاران چاه غیرمجاز واقع در اطراف این محوطه باستانی که کارکرد کشاورزی داشتند با برداشت میلیاردها مترمکعب آب به پایین رفتن سطح سفره‌های آب زیرزمینی این منطقه و خشکیدگی آبخوان‌های زیر سطح خاک منجر شده‌اند که به ایجاد ترک‌ها و شیارهای عمیق و طولانی در این منطقه و درست در نزدیکی نقش رستم، تخت جمشید، آرامگاه کورش و دشت پارسه انجامیده است.

نقش رستم رکورددار فرونشست در دشت پارسه

دکتر علیرضا عسگری‌چاوردی، مدیر پایگاه میراث‌جهانی تخت جمشید: آب قابل شرب تا ۱۰ سال آینده در تخت‌جمشید، پارسه و دشت مرودشت وجود ندارد و تمامی چاه‌های آب این منطقه به‌دلیل شوری زیاد غیرقابل استفاده خواهند شد. موضوع فرونشست در تخت‌جمشید و دشت پارسه پیچیده شده است. اقدام لازم در وهله نخست برای مقابله با این پدیده، بستن چاه‌های آب بود که بسیاری از چاه‌ها پر شدند، اما مقابله با فرونشست زمین در دشت مرودشت و تخت‌جمشید نیاز به‌کار علمی دقیق و تحقیقات جدی دارد. برای ما مشخص است که حریم درجه یک تخت‌جمشید تا ۱۰سال آینده با بی‌آبی مطلق مواجه می‌شود. دشت پارسه اکنون تبدیل به محدوده کشاورزی در تخت‌جمشید شده و کشاورزی در این شهر وسیع باستانی که ویرانه‌های زیادی از تمدن‌های مختلف را در خود جای داده است در حال انجام است. خشکسالی حوضه آبریز رودخانه سیوند و خشکیدگی چشمه‌ها و قنات‌های بسیاری که در دشت مرودشت، تخت‌جمشید و پارسه قرار داشتند، موجب شد که دشت پارسه از یک باغشهر دوره هخامنشی به پهنه‌ خشک با ویرانه‌های متعدد تبدیل شود. بحران فرونشست البته در دشت پارسه شدیدتر از تختگاه تخت‌جمشید است؛ چون تخت‌جمشید در کوهپایه بنا شده و فرونشست آن با فرونشست‌هایی که در باروی خشتی نقش‌رستم وجود دارد، متفاوت است. کوه رحمت و کوه حسین در تخت‌جمشید از نظر گسل و زمین‌شناسی تفاوت دارند و به همین دلیل میزان تأثیرگذاری فرونشست در این دو بخش متفاوت است. در نقش‌رستم به‌دلیل وجود گسل‌های زمین‌شناسی، حجم فرونشست بیشتر است؛ ضمن آنکه مسئله فرونشست و زلزله مسئله دائمی دشت مرودشت بوده که در دوره هخامنشیان و دوره‌های بعد هم اتفاق افتاده است. تخت‌جمشید در دامنه یک کوه‌سنگی و صخره‌ بنا شده و فونداسیون پیرامونی آن از بلوک‌های سنگی است که از دامنه همان کوه برداشت شده است؛ بنابراین در سطح تختگاه تخت‌جمشید، تأثیرات فرونشست چندان زیاد نیست، اما اگر ادامه پیدا کند، خطرناک است. در محدوده حریم درجه یک تخت‌جمشید و دشت پارسه، فرونشست‌ها عمدتا در نقاطی هستند که زمین‌ رسوبی است. به‌دلیل سست‌بودن بافت خاک در لایه‌های سطحی و زیرین، دشت پارسه تأثیر بیشتری از فرونشست‌ گرفته است. هم‌اکنون برنامه ۱۰ساله پایان کشاورزی در دشت پارسه برای تغییر کاربری کشاورزی به پهنه گردشگری در دروازه پردیس پارسه و تل آجری در حال انجام است تا جامعه محلی متوجه شود می‌توان از کشاورزی به گردشگری در پهنه تاریخی مهم‌ترین شهر تاریخی ایران باستان، یعنی پارسه به رفاه بیشتر رسید و نرخ فرونشست را نیز کاهش داد.

کد خبر 849192 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها تخت جمشید فرونشست زمین تاریخ - باستان‌ شناسی فرهنگ - میراث فرهنگی مجله آثار باستانی ایران

دیگر خبرها

  • فرونشست در اصفهان و خوزستان به بیش از ۷تا۱۰ سانتی متر رسید
  • محوطه جهانی نقش‌رستم به‌دلیل فرونشست تعطیل شد | مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید: فرونشست نقش رستم بحرانی تر از تخت جمشید است
  • یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • کلاس‌های تخریبی دانش‌آموزان و معلمان را عذاب می‌دهد
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»
  • خبر مهم برای معلمان غیردولتی؛‌ کاهش محسوس ساعات کاری در هفته با بیمه کامل
  • نسخه‌پیچی و ممنوعیت‌های عجیب به سبک دهه ۶۰ در مدارس دخترانه | دانش‌آموزان را لجباز نکنید!