Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@20:18:19 GMT

فرونشست زمين، خطري که بايد جدي گرفته شود

تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۱۲۷۰۰

فرونشست زمين، خطري که بايد جدي گرفته شود

خبرگزاري آريا - اصفهان-ايرنا- فرونشست زمين خطر جدي امروز که از آن به زلزله خاموش تعبير مي شود که راهکار رفع اين معضل ملي به اعتقاد کارشناسان ميزگرد ايرنا اصفهان نيازمند انجام کارهاي پژوهشي و تحقيقاتي است تا نظام برنامه ريزي کشور براي آن تدابيري اصولي بينديشد.

به گزارش ايرنا، اکنون به گفته کارشناسان امر معضل فرونشست زمين در بيشتر استان از جمله اصفهان، يزد کرمان، سيستان ، جنوب خراسان، سمنان، کرمان، مرکزي ، قزوين و قسمت هاي مرکزي کشور قابل مشاهده و نگران کننده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فرونشست عبارت است از فرورريزش و يا نشست سطح زمين که به علت هاي متفاوتي در مقياس بزرگ روي مي دهد، به طور معمول اين اصطلاح به حرکت قائم رو به پايين سطح زمين که مي تواند با بردار اندک افقي همراه باشد، گفته مي شود.
به تاکيد کارشناسان فرونشست زمين در مناطق مختلف کشور در پي استفاده بي رويه از منابع آب زيرزميني، نفت و گاز و توسعه کشاوري است.
در بين عوامل موثر در ايجاد فرونشست، به نظر مي رسد که برداشت بيش از حد مجاز از منابع آب زير زميني، ضخامت لايه رسوبي و ويژگي هاي مهندسي رسوبات، عوامل اصلي ايجاد فرونشست در بيشتر دشت هاي ايران هستند.
مناطقي که هم اکنون در شرايط بحراني ايجاد فروچاله ها و فرونشست ها قرار دارند شامل دشت کبودرآهنگ همدان، و رامين، نظرآباد، دشت تهران، دشت مشهد و نيشابور، دشت هاي استان کرمان، اصفهان و قزوين مي باشند.
برداشت بيش از حد مجاز را مي توان نتيجه عدم وجود مديريت درست منابع آب در بخش برداشت و از سوي ديگر به هدر رفتن حجم عظيمي از آب در نتيجه نادرست بودن شيوه هاي کشاورزي و مصارف صنعتي و شهري يا بطور خلاصه مصرف نامتناسب دانست.
طبق آمار در استان اصفهان اوايل انقلاب وسعت زمين هاي کشاورزي 75 هزار هکتار بود اما اکنون به 500 هزار هکتار افزايش يافته است، در حوضه درياچه اروميه وسعت زمين هاي کشاورزي از 320 هزار هکتار به 680 هزار هکتار افزايش يافته است و در اين منطقه 81 هزار حلقه چاه کشاورزي حفر و 72 سد ذخيره آب ساخته شده است.
مهاجرت و اسکان جمعيت بيش از حد ظرفيت مناطق همچنين استقرار صنايع آب بر در مناطق مرکزي ايران از جمله اصفهان از دلايل کاهش منابع زير زميني آب و در پي آن فرونشست زمين است.
به اعتقاد کارشناسان 50 تا 70 هزار سال نياز است تا زمين پس از فرونشست زمين به عمق يک سانتي متر خود را بازيابي کند به همين دليل سازمان ملل تاکيد دارد در صورت فرونشست زمين به عمق چهار ميلي متر در هر کشوري، کميته مهار اين بحران به رياست بالاترين مقام اجرايي آن کشور تشکيل شود.
در بين کشورهاي اروپايي بزرگترين فرونشست زمين در مکزيکو سيتي پايتخت مکزيک با 32 سانتي متر به ثبت رسيده است.
خبرگزاري ايرنا استان اصفهان در همين ارتباط ميزگردي با عنوان پيامدها و راهکارهاي چالش فرونشست زمين در کشور و اصفهان را با حضور جهانگير عابدي کوپايي استاد تمام گروه مهندسي آب دانشگاه صنعتي اصفهان و رئيس دانشکده مهندسي کشاورزي، احمد جلاليان عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اصفهان، حميرا صفي قلي رئيس اداره محيط زيست انساني اداره کل حفاظت محيط زيست اصفهان، اميرحسين خيام باشي عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي استان اصفهان، جمشيد نادر تهراني عضو هيات مديره جمعيت دوستداران زاينده رود و عضو هيات رئيسه رشته راه و ساختمان کانون کارشناسان رسمي دادگستري، و بهرام نادي عضو هيات علمي دانشگاه آزاد نجف آباد و کارشناس سازمان نظام مهندسي برگزار کرد.
** فرونشست زمين بخش وسيعي از مرکز ايران را در بردارد
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي و استاد دانشگاه صنعتي اصفهان با بيان اين که به فرو نشست زمين زلزله خاموش نيز گفته مي شود، اظهارداشت: فرونشست در پي نشست سطع وسيعي از اراضي در بردار قائم که تحت تاثير فرآيندهاي بهره برداري هاي بي رويه آب صورت مي گيرد.
احمد جلاليان گفت: به طور معمول عوامل ديگر تکنونيتي در سطح وسيع اراضي فرونشست ايجاد مي کند و اين موضوع باعث تبعاتي است که به آن فروچاله گفته مي شود مانند چاله هاي بزرگي که در تهران، کبوترآهنگ همدان و در استان فارس خيلي اتفاق افتاد که يک چاله عظيمي با عمق زياد فرو مي نشيند.
جلاليان در ميزگرد ايرنا افزود : در اصفهان وقتي کانال هاي درجه يک سيماني را در دشت ها ايجاد مي کنيم برخي از قسمت هاي زمين نشست کرده که عامل اصلي آن در اثر انحلال لايه هاي زيرزمين همانند گچ و آهک که قابليت انحلال دارند و يا ريزش حفره هاي غيرطبيعي ايجاد مي شود.
وي تصريح کرد : فرونشست در اصفهان، يزد کرمان، سيستان ، جنوب خراسان، سمنان، کرمان، استان مرکزي ، قزوين، کاشان و قسمت هاي مرکزي کشور که وسعت زيادي را دارد در برگرفته است.
وي با اشاره به منشاء انساني، طبيعي و تکنونيتي فرونشست زمين اظهاردشت: عوامل انساني بر اثر برداشت هاي بي رويه آب هاي زير زميني صورت مي گيرد، بدين شکل وقتي آب برداشت مي شود هوا جاي آن را مي گيرد، آب متراکم نمي شود ولي هوا متراکم مي شود و توده عظيمي فرومي نشيد که در بردار قائم است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد : فرونشست در اصفهان ، مهيار، کاشان، حبيب آباد، سجري، گلپايگان، داران، دامنه، شمال اصفهان و شهر اصفهان عاشق آباد گزارش شده است.
جلاليان تصريح کرد : وقتي به منابع نگاه مي کنيم چهار ميلي متر حد بحراني نشست زمين در سال است و در اصفهان در دشت مهيار حدود 40 سانتي متر و در اصفهان هم حدود 15 سانتي متر است.
وي تصريح کرد : طبق نقشه سازمان زمين شناسي کشور، دشت مشهد، نيشابور، زرند، کرمان، دشت تهران و ورامين، قزوين، رفسنجان و عمده ايران مرکزي که با خشکسکالي، کمبود آب و برداشت بي رويه رو به رو است که باعث نشست زمين مي شود و اين موضوع جدي وجود دارد.
** عدم نظارت در برداشت هاي بي رويه باعث فرونشست زمين شد
جلاليان اضافه کرد : آمار مسوولان کشور از 600 هزار چاه در کشور خبر مي دهند که نصفش غير مجاز است و در اصفهان 15 هزار چاه غير مجاز وجود دارد.
وي بيان کرد : برداشت آب از چاه غير مجاز و حتي مجاز با توجه به خشکسالي در قسمت هاي ايران مرکزي وجود دارد که اين خود باعث فرونشست و از بين رفتن آبهاي زير زميني و مواد اوليه خاک مي شود.
جلاليان با اشاره به توجه رسانه ها به موضوع فرونشست و آگاهي رساني در اين باره گفت : در استان اصفهان يکي از مهمترين علل فرونشست زمين نبود آب در رودخانه زاينده رود است که برداشت هاي بي رويه از سرشاخه و قسمت هاي پايين دست صورت مي گيرد.
استاد دانشگاه آزاد اسلامي اصفهان اظهارداشت: در مهيار در 40 سال قبل آب در 10 متري بوده ولي در زمان حاضر در 180 متري است که نشست آن عظيم است و عمق زيادي دارد.
** نشست زمين آخرين حد پيامدهاي بيان زايي است
جلاليان با بيان اينکه در منابع طبيعي مي گويم نشست زمين آخرين حد پيامدهاي بيان زايي است، گفت: يعني در کشور ما بيان زايي نرخش يک درصد است و آخرين حد بيابان زايي نشست زمين است و واقعا غير قابل برگشت است.
** همه بخشها کشور علمي و عملي اقدام کنند
جلاليان با تاکيد بر چاره انديشي براي جلوگيري از فرونشست بيشتر، گفت: در اين زمينه بايد همه بخش هاي مرتبط دانشگاهي، علمي، مسئولان مرتبط استاني و کشوري به صورت علمي و عملي اقدام کنند و فرهنگ سازي صورت گيرد.
وي با اشاره به اقدام ها و فعاليت هاي صورت گرفته در راستاي هشدار انتشار ريزگردهاي سمي در پي خشک شدن تالاب بين المللي گاوخوني اظهارداشت: سعي کرديم مسوولان به آن باور برسند خشکي تالاب بين المللي گاوخوني فاجعه است.
وي بيان کرد : در استان اصفهان فرونشست زمين نيز غول خفته اي است که مي تواند ضررهاي زيادي بزند و مسوولان بايد به اين باور برسند که اصفهان در خطر زلزله خاموشي است که تبعات زيادي دارد.
جلاليان با بيان اينکه مديريت منابع آب در رودخانه زاينده رود نيست، گفت: من به عنوان متخصص آبخيز داري که سالهاي سال در اين باره کار کردم مي گويم، در حوضه زاينده رود 400 ميليون متر مکعب آب هدر مي رود و پمپاژ مي شود.
وي با بيان اينکه به صورت علمي از منابع آب حوضه آبخيز استفاده نمي شود ، تصريح کرد: اين اقدام باعث خشکسالي و فرونشست زمين مي شود.
وي با ابراز تاسف از اينکه از سرمنشاء کوهرنگ تا رو به پايين زاينده رود در حال باغ شدن است ، گفت: وقتي از حوضه آبخيز به اين شکل استفاده شود ديگر هيچ آبي در رودخانه زاينده رود نمي آيد و هر روز اين فاجعه بدتر مي شود.
اين استاد دانشگاه با بيان اينکه مديريت منابع آب در حوضه زاينده رود بايد تغيير کند و علمي باشد، افزود: در حوضه آبخيز دار و قسمت بالا دست نبايد هيچگونه فعاليتي شود چون به صورت سطحي و زير زميني ديگر آبي نيست.
جلاليان گفت : چه اشکالي دارد قانوني در مجلس وضع شود که اراضي توسط دولت خريداري شود تا ديگر باغي احداث نشود.
** ايران سومين کشور جهان در معرض مخاطرات طبيعي است
استاد تمام گروه مهندسي آب دانشگاه صنعتي اصفهان و رئيس دانشکده مهندسي کشاورزي گفت: پنج مخاطره جدي که ايران با آن رو به رو است زمين لرزه، زمين لغزش، فرونشست زمين، سيلاب و خشکسالي است.
جهانگير عابدي کوپايي در ميزگرد ايرنا اظهارداشت: سازمان زمين شناسي در سال 2010 نقشه اي تهيه کرد و عنوان کرد ايران سومين کشور جهان در معرض مخاطرات طبيعي است.
عابدي ادامه داد : در رابطه با فرونشست زمين پنج عامل ذکر مي شود که سه عامل تحکيمي خاک است و يک عامل حرکات تکنونيکي و معدن کاري و فعاليت هاي معدني است.
اين استاد دانشگاه افزود: فعاليت هاي تحکيمي در مناطقي است که برداشت نفت و گاز صورت مي گيرد، وقتي برداشت مي شود حفره هاي عظيمي ايجاد مي شود که مناطق نفت خيز در معرض فرونشست قرار مي گيرد.
عابدي گفت: جاهايي که ساختمانهاي بلند مرتبه ساخته مي شود آن جا هم در عرض نشست تحکيمي است.
وي اظهارداشت: يک عامل ديگر برداشت بي رويه آبهاي زير زميني است، بحث تحکمي تراکم زمين به طور عمده مربوط به تشکيلات رسي است و آنجايي که بافت ريز خاک است که آب زياد در آن جمع مي شود و به هر علتي اين آب استخراج مي شود ، تنشي که آب و هم ذرات تحمل مي کرد صرفا بايد خام تحمل کند و فرونشست اتفاق مي افتد.
اين استاد دانشگاه با بيان اينکه دخالت بشر در طبيعت يکي از عوامل به وجود آورنده نشست زمين است گفت: فرونشست در همه نقاط جهان است و جاهاي همانند ايلات آروزنا در آمريکا حتي خساراتي به تاسيسات زير بنايي زد.
وي به دستکاري طبيعت توسط بشر اشاره کرد و افزود: در طبيعت يک ظرفيت زيستي مانند خاک ، آب و هوا وجود دارد که در اختيار بشر است وقتي بيش از آن استفاده کرد، اين ظرفيت به هم مي خورد.
عابدي تصريح کرد: وقتي تکنولوژي هاي سد سازي گسترش يافت، پمپ هاي سد سازي آمد و دستگاه هاي حفاري و پمپ هاي عظيمي به وجود آمد، دست کاري طبيعت هم به همان شدت افزايش يافت.
اين استاد دانشگاه افزود: مديريت منابع آب در گذشته هاي دور دست مردم بود و بعد با به وجود آوردن تکنولوژي هاي نوين مديريت منابع به دست دولت افتاد و مردم کنار رفتند.
وي اظهارداشت: در چند دهه اخير آبهاي زير زميني و منابع آب پايان يافت و در زمان حاضر دولتمردان دوباره متوجه شدند مردم بايد در ميدان باشند و در اين زمينه فرهنگ سازي کرد.
**فرونشست به صورت تدريجي رخ مي دهد
عابدي با بيان اينکه فرونشست زلزله ناگهاني است و خسارت آن آني است، گفت: در فرونشست زمين از بين رفتن لايه رسي زمين به تدريج است و شکاف ممکن است چندين کيلومتر باشد وعمقش هم بيست متر يا بيشتر هم مي تواند باشد.
وي با تاکيد بر اينکه فرونشست زمين به صورت تدريجي است و به شکلي نيست متوقف شود، افزود: اگر برداشت هاي بي رويه از منابع آبي ادامه يابد ممکن است گسترش يابد.
اين استاد دانشگاه افزود: مهمترين خسارت فرونشست زمين به تاسيسات زير بنايي همانند خطوط انتقال، برق ،گاز، راه آهن و جاده هاست.
** مصرف ما از طبيعت سه برابر استاندارد است
عابدي ادامه داد : مصرف ما از طبيعت بيشتر از سه برابر استاندارد است و اين اعلام خطر است چون کاهش آب هاي زير زمين براي نسل فعلي و نسل آينده خطر است و اگر تمام شود اين خطرجدي است.
عابدي تصريح کرد : مصوبه شوراي عالي آب کشور حقابه زيست محيطي تالاب بين المللي گاوخوني ،176ميليون مترمکعب اگر اجرا شود و پيگير آن شويم، بخشي از مشکل حل است.
وي با تاکيد برخشکي زاينده رود و تاثيرآن در فرونشست زمين در اصفهان گفت: اگر آبي در زاينده رود نباشد، سازهاي تاريخي زاينده رود، سي و سه پل به مرور فرسوده و تخريب مي شود.
**
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد نجف آباد و کارشناس سازمان نظام مهندسي گفت: حيات منوط به آب است و اگر آبي وجود نداشته باشد نمي شود زندگي کرد چه برسد زمين نشست پيدا کند و يا حتي ساختمان سالم باشد.
بهرام نادي با بيان اينکه نشست زمين در برخي از ساختمان ها قابل مشهود است،اظهارداشت: نشست مجاز يک ساختمان دو نيم سانتي متر است وضع خيلي پيچيده تر است.
اين استاد دانشگاه گفت: اگر ما وزن حجمي خاک را دو تن بر متر مکعب بگيرم زماني که آب است يک تن را آب تحمل مي کند وقتي آب پايين مي رود اين مقدار دو تن مي شود.
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد نجف آباد اظهارداشت: وزن هر طبقه ساختمان يک تن بر متر مکعب، به عبارتي يک متر آب را پايين مي بريم همانند اين است که يک ساختمان 10 طبقه به وسعت دشت احداث کرديم در اين دشت وقتي اين ساختمان ساخته شد ديگر اين خاک بر نمي گردد.
** دشت دامنه در غرب اصفهان با فرونشست زمين روبه رو است
به گزارش ايرنا، پديده فرونشست زمين در دشت دامنه فريدن، نخستين بار در مرداد ماه سال1392گزارش شد.
در پژوهش که در سال 1394 در همين زمينه با عنوان بررسي کاهش آب هاي زيرزميني و فرونشست شهر دامنه انجام شد، ميزان نشست بر اساس روشD-In SAR در طي ماه هاي ارديبهشت، تير و شهريور سال 1384 و ماه هاي تير و شهريور سال 1390 به ترتيب 4.88 و 7.36سانتي متر اندازه گيري شد.
همچنين ميزان افت آب طي زمان هاي اشاره شده به ترتيب 8.4 و 4.44 متر گزارش شد، براساس اين پژوهش بيشترين نشست منطبق بر بخش مرکزي دشت دامنه و باتلاق قهيز به علت تراکم بالاي چاه ها و برداشت بيش از حد آب زيرزميني گزارش شد.
بر اساس اين گزارش ها روند فرونشست در زمين هاي کشاورزي، مناطق مسکوني و سطح معابر اين شهر همچنان تداوم دارد و سبب خسارت هاي زيادي به مناطق مسکوني شامل جا به جايي پي و شکست و ترک در ساختمان ها، جاده ها، خطوط انتقال نيرو و آسيب ديدگي تاسيسات کشاورزي در چاه هاي بهره برداري و شبکه هاي آبياري شده است.
طي 2 سال اخير نيز گزارش هايي مبني بر تخريب قسمت هايي از واحد هاي مسکوني، ريزش نقاط مختلفي از خيابان ها و معابر و يا نشتي لوله هاي انتقال گاز منتشر شده است.
نادي خاطرنشان کرد: دشت دامنه سال 1340 مثل زاينده رود پر آب بود و از آن تاريخ به بعد برداشت بي رويه در اين منطقه آغاز شد که اکنون عمق آب حدود 70 تا 80 متر زمين رسيده است و باعث فرونشست در اين زمينه شده است.
وي افزود: عمق آبرفت در دامنه نامتعارف است، يعني يک جايي آبرفت 120 متر است و در جايي ديگر صفر مي باشد آن جايي که 120 متر است به اندازه 60 سانتي متر پايين رفته در بخش هايي که وجود دارد اين مقدار پايين نرفته است.
اين استاد دانشگاه شرط حيات در دامنه را آب براي کشاورزي عنوان کرد و گفت: وقتي آبي نباشد ساختمان ها فرونشست پيدا مي کنند و زندگي در آن منطقه بي معنا مي شود چون حيات در آنجا مفهومي ندارند.
اين استاد دانشگاه با بيان اين که متاسفانه چشم مان را روي واقعيت ها مي بنديم و با سرعت بيشتري خطا مي کنيم، اظهارداشت: کشاورزي بي رويه ، کشت هاي آب بر، اضافه شدن چاه ها و برداشت هاي بي رويه آب همه باعث از بين رفتن آبهاي زير زميني و فرونشست زمين در اين منطقه شد.
وي با اشاره به نشست زمين در شهر اصفهان يادآور شد: در خيابان رباط 13 سانتي متر ساختماني دوران پيدا کرده و اداره گاز، گاز را قطع کرده و شهرداري خريد و فروش را ممنوع کرد.
نادي ادامه داد : در خيابان گلزار ساختماني هشت سانتي متر، خيابان شمالي مهران ساختماني چهار سانتي متر نشست کرده است که نبايد ناديده گرفت.
وي همچنين با تاکيد بر تاثير فرونشست زمين روي خطوط مترو گفت: در مترو در دروازه شيراز لايه سنگي است و نشست نمي کند ولي در سي و سه پل 150 متر آبرفت داريم و اين قسمت ظرفيت نشست را دارد.
نادي با تاکيد برنامه ريزي در اين باره به صورت هوشمندانه گفت: آب هاي زير زميني تخليه شده و کم شده است و چون با چشم قابل مشاهده نيستند متوجه خالي شدن آن نيستيم.
وي با تاکيد بر حفظ محيط زيست اظهارداشت: در سال شهر اصفهان در سال 84 در 9 متري آب وجود داشت ولي اکنون در 18 متري آب وجود ندارد چون داريم با سرعت و شدت از آبهاي زير زميني برداشت مي کنيم و احساس خطر هم نمي کنيم.
اين استاد دانشگاه گفت: چيزي را که داريم مي کاريم مصرف دو برابر قبلي است داريم با جهل مان محيط زيست را نابود مي کنيم.
نادي با تاکيد بر ضرورت توسعه پايدار اظهارداشت: بايد خرجمان اندازه دخل مان باشد ما با سياست نادرست مي خواستيم در همه چيز خود کفا باشيم و توسعه ناپايدار ايجاد کرديم.
وي با بيان لزوم تغيير رفتارها نسبت به محيط زيست و ايجاد حساسيت در اين مهم گفت: در اين زمينه بايد به همه آگاهي داد که به اين شيوه نمي شود زندگي کرد چون از بين خواهيم رفت.
اين استاد دانشگاه خاطرنشان کرد : بايد يک مقدار بينش خود را بالا برد و با آگاهي بخشي به آينده متعهد بود ودر اين زمينه قوانيني الزام آور وضع شود.
** عمده آبخوان ها با فرونشست مواجه شدند
رئيس اداره محيط زيست انساني اداره کل حفاظت محيط زيست اصفهان اظهارداشت: اين موضوع مربوط برداشت بي رويه مازاد بر ظرفيت اکولوژيک منطقه است و در اين زمينه دستگاه هاي مرتبط پيگير هستند.
حميرا صفي قلي با بيان اينکه تعداد زيادي از دشت هاي اصفهان بحراني هستند، افزود : وزارت نيرو به طور رسمي برنامه تعادل بخشي براي منابع آب زير زميني را ابلاغ کرد و در اين زمينه اقدام هايي در حال انجام است.
صفي قلي با اشاره به اينکه تغذيه آبخوان ها از موضوعات اصلي است که بايد به آن توجه شود، گفت: عمده آب خوان ها دچار فرونشست شده که علت اصلي آن برداشت هاي بي رويه و حذف حقابه هاي زيست محيطي است.
وي با بيان اينکه اگر به حقابه هاي زيست محيطي توجه مي شد اين مشکلات را بوجود نمي آمد، افزود: نه تنها توسعه پايدار را رعايت نکرديم بلکه در مصارف آشاميدني، صنعت و کشاورزي برداشت هاي نامتوازن بود.
وي با بيان اين که تراکم جمعيت اصفهان کلي از منابع را صرف خود کرد، گفت: ممنوع شدن صنايع آب بر، کشاورزي، تغييرات آب و هوايي، تغيير روش هاي کشاورزي و کشت نياز به کار بيشتر و جدي دارد.
صفي قلي اضافه کرد: آب منطقه اي موظف شده برنامه سازکاري با کم آبي را تهيه کند و به وزرات نيرو ارائه کند که در آن مشخص شده هر دشت اصفهان چه شرايطي دارد و چقدر آب مي تواند به سفرهاي زير زميني برگردد.
وي تصريح کرد: براساس آخرين اطاعات آب قابل برنامه ريزي براي بخش هاي مختلف در حال احصاء است و اگر در اين برنامه حقابه تالاب بين المللي و زاينده رود که حدود 180 ميليون متر مکعب است تامين شود بخشي از کمبود آب خوان ها تامين مي شود.
وي گفت: محيط زيست يک دستگاها نظارتي و حاکميتي است و وظايف قانوني اش را انجام مي دهد و در راستاي خدمت رساني به مردم و محيط زيست کشور از هيچ تلاش و کوششي دريغ نخواهد کرد.
** بارش ها نمي توانند جبران کننده آب هاي زيرزميني باشند
عضو هيات مديره جمعيت دوستداران زاينده رود گفت: عملي را که وزن ساختمان انجام مي دهد وقتي به آب درون خاک اعمال مي شود، آب از خاک خارج مي شود و نشست انجام مي شود.
جمشيد نادر تهراني اظهار داشت: خشکسالي و ته نشين شدن آب هاي زير زميني نقش تعيين کننده اي در فرونشست زمين دارند.
وي ادامه داد : بارش وقتي صورت مي گيرد قسمتي از آن تبخير، قسمتي جاري و بخشي هم به آب هاي زيرزميني اضافه مي شود که نمي تواند جبران کننده باشد چون راه نفوذ به سفرهاي زير زميني از دست مي رود و يا پر نمي شود.
نادر تهراني به تاثير برداشت هاي بي رويه از آب هاي زير زميني در کم آبي و فرونشست زمين اشاره و اضافه کرد : در حوضه زاينده رود به علت فقدان و نبود آب جاري زاينده رود اين زخم ها پر نمي شود و بخشي از اين آب ها بدون برنامه ربزي در همه حوضه صنعت، آشاميدني و کشاورزي کنترل نمي شود.
** فرونشست مساله ملي است بايد گامهاي مهم براي رفع آن برداشت
عضو هيات مديره جمعيت دوستداران زاينده رود با اشاره به اينکه مساله فرونشست در اصفهان به خاطر خشکي زاينده رود است، گفت: براي رفع اين مشکل برنامه ريزي وجود ندارد که اين مهم بايد جدي گرفته شود.
نادر تهراني گفت: وقتي آب رودخانه زاينده رود در گذشته کم مي شد، شايد نزديک به 15 روز جزيره هاي مختلف را در زاينده رود وجود داشت ولي وقتي در زمان حاضر رودخانه زاينده رود خشک و يا کم آب مي شود، درمدت زمان 48 ساعت ساعت خشک مي شود.
وي با بيان اينکه حتي با باز شدن زاينده رود سفرهاي زير زميني ترميم نمي شود، اظهارداشت : با باز شدن رودخانه اين سفره ها نمي تواند ترميم شود اين مساله باعث مشکلات عديده اي براي ما ايجاد مي کند.
عضو هيات مديره جمعيت دوستداران زاينده رود تصريح کرد : اين موضوعات حتي باعث مشکلات اجتماعي مي شود و پرونده ها و مسائل اجتماعي روز به روز اضافه تر مي شود.
وي با بيان اينکه مساله فرونشست زمين يک مساله ملي است و بايد به آن نگاه جدي شود، افزود: در اين راستا بايد با برنامه ريزي هاي درست گام هاي موثري براي اين چالش برداشت.
**نشست زمين با زلزله متفاوت است، همه بخش ها قصور کردند
عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي استان اصفهان در اين ميزگرد ايرنا اظهارداشت: وقتي نشست زمين زياد شود اين عارضه طبيعي خود را به خوبي نشان مي دهد و يک دفعه مي بينيد به طور مثال در منزل سراميک ها کنده شده است.
اميرحسين خيام باشي با بيان اينکه نشست زمين با زلزله متفاوت است، گفت: اين خطر در يک قدمي همه ماست و حتما بايد به آن توجه شود، زيرا غير قابل جبران است.
عضو هيات مديره سازمان نظام مهندسي استان اصفهان با بيان اينکه در برنامه ريزي ها به محيط زيست و خشکسالي توجه نشده است افزود: نمي شود فقط نوک پيکان را به سمت کشاورزان گرفت و از برداشت هاي بي رويه سخن گفت بلکه همه بخش ها قصور بوده است.
خيام باشي گفت: همين محدود کردن کشاورزان باعث شده به سمت ايجاد باغ بروند و به صورت غير مجاز چاه حفر کنند.
وي گفت: اين برنامه ريزي فقط توسط يک دستگاه و يا يک بخش نيست بلکه ساير بخش ها و دستگاه هاي مرتبط بايد تعامل کنند.
خيام باشي با تاکيد بر مديريت صحيح در اين ارتباط افزود: مردم در اين بخش حلقه مفقوده هستند بايد آگاهي بخشي انجام شود چون ما در مقابل نسل هايي آينده مسئول هستيم.
8114//6026/
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۱۲۷۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محوطه باستانی نقش رستم دچار آبگرفتگی شد

به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا عسکری چاوردی گفت: در اثر بارندگی‌های اخیر، محوطه باستانی نقش رستم دچار آب‌گرفتگی شد و در پی آن فرونشست‌های متعددی در منطقه رخ داده است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید افزود: در حال حاضر تیم پایش، حفاظت و مرمت همراه با گروه باستان‌شناسی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در این محوطه باستانی مستقر هستند و پس از تهیه گزارش علمی، برنامه ساماندهی محوطه نقش رستم آغاز خواهد شد.

وی با بیان اینکه بخشی از فرونشست‌های رخ داده در این محوطه باستانی مربوط به فرونشست عمومی دشت مرودشت است، اظهار کرد: بخش دیگری از مشکلات مجموعه هم به آوار گسترده باروهای خشتی نقش رستم برمی‌گردد که طی این بارندگی‌ها بخش باروها و آوارهای رسوب شده باستانی دچار رانش شد.

عسکری گفت: پایگاه میراث جهانی تخت جمشید بلافاصله پس از اخذ مجوز از پژوهشگاه میراث‌فرهنگی برنامه ساماندهی، حفاظت و مرمت نقش رستم را آغاز خواهد کرد.

کد خبر 6096292

دیگر خبرها

  • محوطه جهانی نقش‌رستم به‌دلیل فرونشست تعطیل شد | مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید: فرونشست نقش رستم بحرانی تر از تخت جمشید است
  • یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • محوطه باستانی نقش رستم دچار آبگرفتگی شد
  • ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • رتبه اول اصفهان در میزان جاده‌های دو بانده/ جذب قیر منوط به عملکرد بافت فرسوده است
  • افزایش دوبرابری شمار قربانیان فرونشست اتوبان در چین
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»
  • اصفهان برخوردار از تفکر پایداری است/ کلنگ دفتر شورای استان را به زمین خواهیم زد