Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-05@00:18:54 GMT

نشست زمین در کاشمر از اصفهان بحرانی‌تر است

تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۶۹۵۰۳

نشست زمین در کاشمر از اصفهان بحرانی‌تر است

آفتاب‌‌نیوز :

اینکه چرا کاشمر به چنین روزی افتاده چندان عجیب نیست. قرار گرفتن منطقه کاشمر از سال ۷۵ به بعد در محدوده خشکسالی شدید، خالی شدن سفره‌های زیرزمینی و حفر چند صد چاه موجب شده فرونشست زمین به «بیخ گوش» این شهر برسد.

در همین خصوص رئیس اداره هواشناسی کاشمر در گفت‌وگو با ایسنا به وضعیت خشکسالی و بارندگی‌های سال زراعی گذشته اشاره کرد و گفت: فصل زراعی گذشته از نظر بارشی سال زراعی کم بارشی بود، به طوری که در این فصل حجم بارش فقط ۱۵۲ میلیمتر بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علی اصغرزاده افزود: در این فصل حجم بارش‌ها نسبت به دوره آماری سال قبل خودش ۵۵ درصد و نسبت به دوره آماری ۳۰ ساله حدود ۲۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی عنوان کرد: تنها در فصل زمستان سال زراعی گذشته ۴۹ میلیمتر حجم بارش اتفاق افتاده که این نشان دهنده تغییر اقلیم، تغییر در آهنگ بارش‌ها و جابه‌جایی بارش‌ها از فصل زمستان به بهار است.

رئیس اداره هواشناسی کاشمر تصریح کرد: به لحاظ بارشی شاخص SPI که بر حسب آن وضعیت خشکسالی را محاسبه می‌کنند ۱۱.۶ درصد کل پهنه اقلیمی منطقه کاشمر شرایط خشکسالی در حد نرمال را داشته است.

وی همچنین با بیان اینکه ۵۵ درصد پهنه شهرستان درگیر خشکسالی خفیف، ۲۵ درصد خشکسالی متوسط و هشت درصد درگیر خشکسالی شدید است، گفت: در مجموع ۸۸.۴ درصد پهنه اقلیمی کاشمر در سال زراعی گذشته خشکسالی را لمس کرده است.

فرونشست زمین در اطراف و داخل شهر کاشمر

عضو شورای پژوهش و فناوری اداره‌ کل حفاظت محیط‌ زیست خراسان‌ رضوی در همین خصوص به ایسنا گفت: هر چند طی چند روز گذشته از فرونشست زمین در اصفهان صحبت‌های بسیاری می‌شود اما کاشمر با سرعتی بیشتر از اصفهان به سمت نابودی دشت‌ها می‌رود و این یک واقعیت تلخ است.

دکتر هادی معماریان به ارزیابی صورت گرفته از وضعیت فرونشست دشت کاشمر به روش تداخل سنجی راداری با استفاده از داده‌های ماهواره سنتینل و ارتباط آن با خشکسالی هواشناسی و آب زیرزمینی اشاره کرد و افزود: سال‌ها است که در خصوص فرونشست زمین در دشت کاشمر صحبت می‌کنیم اما وضعیت بسیار نگران کننده‎تر از آنچه است که مدام گفته می‌شود.

وی تصریح کرد: بر اساس مقایسه تصاویر راداری سال ۲۰۱۷ با ۲۰۲۱ متوجه شدیم که منطقه اطراف شهر و جنوب غربی دشت کاشمر دارای بیشترین نرخ فرونشست در منطقه است.

‌این پژوهشگر حوزه آب و خاک گفت: فرونشست تجمعی چهار ساله منطقه ۸۳ سانتیمتر است و این نشان می‌دهد که سالیانه ۲۰ سانتیمتر فرونشست زمین داشته‌ایم.

وی با بیان اینکه هر چه به سمت شمال دشت کاشمر پیش می‌رویم میزان فرونشست به مراتب کمتر می‌شود، مطرح کرد: حداکثر فرونشست را در مناطقی با رسوبات ریزدانه داریم که اکثرا در مناطق جنوبی و جنوب غربی دشت قرار گرفته‌اند.

معماریان تصریح کرد: در این مناطق متاسفانه در حال از دست دادن ذخیره استاتیک و دینامیک آبخوان هستیم و با از دست دادن فضای ذخیره بین رسوبات در اثر فرونشست طبقات بالایی رسوبات، دیگر نفوذی به سفره‌های زیر زمینی اتفاق نخواهد افتاد و همین امر خطر وقوع سیلاب‌های آینده به خصوص در شرایط تغییر اقلیم را افزایش می‌دهد.

وی مطرح کرد: بر اساس استاندارد جهانی اگر سالی ۴ میلیمتر نشست زمین داشته باشیم وارد بحران شده‌ایم ولی ما در کاشمر سالی ۲۰۰ میلیمتر فرونشست زمین داریم و این نشان می‌دهد کاشمر در وضعیت فوق بحرانی به سر می‌برد.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: متاسفانه در تمام قسمت‌های دشت کاشمر چاه حفر شده و محاسبات نشان می‌دهد که بیشترین میزان فرونشست‌ها را در مناطقی مشاهده می‌کنیم که تراکم چاه‌های بهره‌برداری بالا است.

وی تصریح کرد: بررسـی رونـد حفـر چاه‌های بهـره‌بـرداری از منـابع آب زیرزمینی منطقه نشان داد کـه تـا سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۶ این‌ روند افزایشی بوده به طوری که تعداد ۵۰۷ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق در دشت کاشمر حفر شده است.

معماریان میزان برداشت سالیانه از منابع آب زیرزمینی این‌ دشت را ۱۳۴ میلیون متر مکعب اعلام نمود و افزود: ۸۲ درصد از منابع آب زیرزمینی منطقه به چاه‌های عمیق و نیمه عمیق حفر شده در دشت کاشمر تعلق می‌گیرد، نتیجه این که با کسری مخزن ۳۶ میلیون متر مکعب در سال مواجه شده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه در غرب و جنوب دشت کاشمر شکاف‌های بسیار عمیقی به علت فرونشست ایجاد شده است، بیان کرد: تمامی اطراف کاشمر و حتی داخل شهر نیز دچار فرونشست شده‌اند و به خاطر این فرونشست‌ها بعضأ تاسیسات زیرزمینی دچار خسارت‌های جدی خواهند شد.

رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر هشدار داد: اگر روند به همین منوال ادامه یابد برخی روستاهای جنوب کاشمر و خلیل‌آباد و حتی بخش‌هایی از جنوب شهر نیز در آینده نه چندان دور باید تخلیه شوند.

وی مطرح کرد: از نظر زمین شناسی نیز در حاشیه جنوبی گسل درونه و محل شکاف‌ها در غرب دشت، محدوده‌ای وجود دارد که سهم ورودی آب زیر زمینی به آن بسیار کم است؛ بنابراین‌ حتی بهره‌برداری کم از سفره در این ‌محدوده می‌تواند سبب افت شدید در سطح آب زیرزمینی شود.

عمق برخی حفره‌ها قابل اندازه‌گیری نیست

در پایین‌ دست کاشمر شکاف‌هایی ایجاد شده که اگر کسی در آن بیفتد ناپدید خواهد شد، آسفالت‌ اکثر خیابان‌ها به دلیل فرونشست زمین ترک برداشته و وضعیت بسیار نگران کننده است.

در همین خصوص رئیس جمعیت هلال احمر کاشمر به ایسنا گفت: در بازدیدهای میدانی انجام شده نشست‌های دشت کاشمر وضعیت بسیار خطرناکی دارند.

احمد رضاپور در همین خصوص پیشنهاد داد: برخی از نقاط دشت کاشمر مناطق ورود ممنوع اعلام شود، به لحاظ دام و مخاطرات انسانی به خصوص در شب احتمال سقوط در این حفره‌ها وجود داد.

وی تصریح کرد: عمق برخی از حفره‌ها اصلا قابل اندازه‌گیری نیست و اگر فردی در درون این حفره‌ها بیفتد شاید اصلا پیدا نشود و مفقودالاثر شود.

رئیس جمعیت هلال احمر کاشمر گفت: متاسفانه در عامه مردم و حتی برخی کارشناسان کلمه فرونشست معنی ندارد و به اسم برق‌زدگی می‌شناسند، فکر می‌کنند به خاطر برخورد صاعقه با زمین چنین حفره‌ها و شکاف‌هایی به وجود آمده است.

وی بیان کرد: در قسمت جنوبی کاشمر از جمله کاهه، قهندیز و سمت نقاب و میرآباد و قسمت‌های جنوبی‌تر امکان تردد با ماشین در برخی جاده‌ها نیست، اگر هم کسی در این حفره‌ها بیفتد فرآیند نجات بسیار پیچیده است و ابزار و تجهیزات خاصی می‌خواهد.

رضاپور گفت: گله‌های دامی که برای چرا وارد این مناطق می‌شوند امکان دارد که مخاطرات جدی برایشان به وجود بیاید.

همچنین رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کاشمر به ایسنا گفت: متاسفانه بیشترین نشست را در جنوب شهرستان کاشمر داریم.

سید رضا نجفی با اشاره به اینکه روستاهای قوژد، فدافن، نقاب، شوکتیه فرونشست‌های بسیار عمیقی دارند؛ مطرح کرد: وقتی جنگل‌ها را آزاد می‌کنیم و دامداران می‌خواهند بروند هشدار می‌دهیم که چرای دام‌ها در جنگل‌ها فقط در روز صورت گیرد. بسیاری از دامداران که شب به داخل دشت رفته‌اند دام‌های خود را گم کردند و روز که برگشتند دیدند در حفره‌ها افتاده‌اند و تلف شدند.

فرونشست موجب تراکم رسوبات می‌شود، به طوری که اگر در آینده هم شاهد بارش‌های خوبی در منطقه باشیم، به دلیل فرونشست زمین نفوذپذیری نخواهد داشت و شاهد سیلاب‌های ویرانگری در منطقه خواهیم بود. با نفوذ فرونشست به داخل شهر، بحران بیش از پیش جدی است. پیش از این‌که زمین تشنه، شهر را در خود ببلعد، باید برای حل مساله خشکی زمین و جلوگیری از پیشرفت فرونشست، چاره‌ای اندیشیده شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: نشست زمین کاشمر اصفهان بحران آب فرونشست زمین همین خصوص نشست زمین زراعی گذشته آب زیرزمینی نشان می دهد سال زراعی دشت کاشمر بارش ها حفره ها شکاف ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۶۹۵۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت بحرانی رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی/ شرایط را سخت‌تر کرده ایم

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد رئیس زاده، در برنامه کشیک سلامت در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه مساله رزیدنت‌ها تا چه حد در اولویت است، گفت: من هیچ اولویتی را برای سیاست گذاران و مسئولین اصلی نمی بی نم که وضعیت نیروهای طرحی و رزیدنت ها را در اولویت قرار بدهند. حداقل در این دو سال که درگیر مسائل رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی هستم، برای حل مشکلات رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی به شکل کلان فکری نشده است، برعکس اقدامات سلبی هم تشدید شد.

وی افزود: در حوزه تأمین نیروی تخصصی در منطقه محروم با درخواست بیشتری مواجه هستیم، چون نیازها روز به روز بیشتر هم می‌شود با این وجود سیستم نظام ارجاع و برنامه پزشکی خانواده را هم نتوانستیم خوب پیاده کنیم. از طرفی جمعیت هم در حال افزایش است بنابراین نیاز به نیروی تخصصی و دسترسی به پزشک متخصص هم در حال افزایش است.

رئیس زاده در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره چرایی صفر خواندن اولویت مسئله رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی از نگاه مسئولین و سیاست گذاران، گفت: اقدامات ایجابی برای تأمین این نیاز انجام نمی‌شود. برای مثال وقتی ما در شهرستانی نیاز به پزشک متخصص زنان و زایمان داریم باید هزینه کنیم اما هزینه نمی‌کنیم و با نیروی طرحی ارزان قیمت با ماهیانه ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومان جبران می‌کنیم برای اینکه جبران نیرو از این مسیر انجام شود با اقدامات سلبی مسیر را برای هرگونه اقدام به ترک محل طرح تنگ کردیم. به شدت شرایط را سخت‌تر کردیم نیرو با همه مصیبت‌ها در آنجا بسازد اما از طرفی حاضر نیستیم منابع حوزه سلامت را در این مسیر قدری بیشتر هزینه کنیم که نیرو با اشتیاق در این مناطق بماند.

وی افزود: در حوزه رزیدنت‌ها نیز وضعیت همین گونه است قبلاً رزیدنت‌ها فقط یک تعهد محضری می‌دادند الان رزیدنت‌ها را بر خلاف رأی دیوان موظف می‌کنیم ضامن بیاورند این هم نوعی اقدام سلبی است. از طرفی شرایط انصراف را هم به قدری سخت کرده ایم همه اینها منجر به این شد که در حال حاضر در برخی رشته‌های تخصصی با کمبود شدید ورودی مواجه هستیم. اگر اولویت بود که مسئولین کشور از ما سوال می‌کردند که یعنی چه ظرفیت رشته بیهوشی زیر ۲۰ درصد پر می‌شود.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران گفت: امسال ورودی رشته طب اورژانس زیر ۵ درصد و اطفال ۳۶ درصد پر شد و ظاهراً هیچ کسی این حرف را جدی نمی‌گیرد البته ما آمار می‌دهیم اما اتفاق خاصی رخ نداده است ربطی هم به این دولت و آن دولت ندارد.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر علت روند افزایشی خودکشی در بین جامعه فرهیخته پزشکی، گفت: علت کاملاً مشخص است. قوانین، برخورد و انتظارات از نیروهای در حال تحصیل، انترن ها، پزشکان عمومی در حال طرح و رزیدنت‌ها مربوط به چهاردهه قبل است در حالی که شرایط چهار دهه است که عوض شده است یعنی ما رزیدنت را با شرایط ۲۰ سال قبل مدیریت کنیم و همان انتظارات را داریم از طرفی قوانین را سخت‌تر و پرداختی‌ها را هم کم کردیم.

رئیس زاده افزود: در اواخر سال گذشته به رئیس مجلس شورای اسلامی عرض کردم، بنده اواخر سال ۸۲ که رزیدنت جراحی بودم کمک هزینه‌ای که دریافت می‌کردم معادل ۳۰ میلیون تومان الان بود. الان با این افزایش که ارزشمند هم است دریافتی رزیدنت‌ها را که دوستان وزارتخانه هم پیگیری کردند به ۱۵ میلیون تومان رسید. پرداختی را حداقل یک دوم کردیم، فشار کار قطعاً بیشتر است چون ظرفیت رزیدنتی ما خیلی گسترش پیدا نکرده است از طرفی تمایل هم کمتر شده ولی بار مراجعات که کمتر نشده است، کار زیادتر شده، انتظارات بیشتر، پرداختی‌ها کمتر و قوانین را سخت‌تر کردیم.

وی گفت: ما می‌خواهیم رزیدنت سال ۱۴۰۳ را همانند رزیدنت سال ۷۰ و ۸۰ داشته باشیم در حالی که شرایط کار را هم سخت‌تر کرده و قوانین را هم سخت‌تر کرده ایم و انتظاراتمان بالاتر رفته و در عوض پرداختی‌ها را هم کم کرده ایم.

رئیس زاده افزود: در حال حاضر عزم ملی از سوی مجلس، دولت و نهادهای تصمیم گیر کلان برای حل معضل رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی نمی‌بینیم. دلیلش هم این است صحبت‌های دلسوزان و کارشناسان این حوزه نه در وزارت بهداشت، فرهنگستان علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی و انجمن‌های علمی به خوبی شنیده نمی‌شود.همین چند روز پیش بود که رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارگران فرمودند ما در پزشکی و سلامت جزو پیشتازان هستیم پزشکی ما در منطقه نظیر ندارد و در دنیا جزو کشورهای پیشرفته هستیم.

وی با طرح این پرسش که این پیشتازی و برجستگی را در طی چهار دهه چه کسی ایجاد کرد، عنوان کرد: مگر غیر از این است که همین اساتید و رزیدنت‌ها و پزشکان و وزرای سابق و پزشکان ما ایجاد کردند؟ برای تداوم این رشد افتخارآمیز مگر راهی به غیر از ارجاع به نظرات همین متخصصین و کارشناسان داریم؟ وقتی به کرات می‌بینیم هشدارهای ما نه تنها جدی گرفته نمی‌شود بلکه نظرات افراد غیر تخصصی بر نظرات ما غالب می‌شود. وقتی مطالب را با استدلال و منطق بیان می‌کنیم شنیده نمی‌شود حق داریم مشکوک شویم؟

رئیس زاده با بیان اینکه نظرات خلاف بر نظرات و بیانات ما غالب می‌شود، گفت: گاهی این نظرات خلاف از موضع دلسوزی غیر عالمانه است مقداری را هم حق بدهید شک کنیم که نکند جریانی می‌خواهد بازوی توانمند کشور را در حوزه حیات بخش سلامت زمین بزند.

وی در ادامه به بیان مثال ساده ای در همین زمینه اشاره کرد و گفت: ما بالای صد هزار پزشک عمومی در کشور داریم درصد ورود به برخی رشته‌ها را هم قبلاً گفتم در حالی که ۱۰ سال قبل که نصف این تعداد پزشک عمومی داشتیم همین رشته‌ها با همین طرفیت با رقابت شدید صد درصد پُر می‌شد. آیا واقعاً راه حل تأمین نیروی تخصصی که مورد مطالبه درست مردم و مسئولین است تسهیل ورود این صد هزارتا به رشته تخصصی است یا افزایش ظرفیت پزشکی؟ که آن هم در خوش بینانه ترین حالت ۱۲ سال بعد در حوزه سلامت نتیجه خواهد داد.

رئیس زاده با تاکید بر اینکه عزم جدی برای حل این مساله وجود ندارد، عنوان کرد: وضعیت نیروهای طرحی و رزیدنت‌ها تغییری در طی این سال‌ها نکرده است. عزمی هم اگر وجود دارد از مسیر نادرست و غیر کارشناسی است. دو تا بحث وجود دارد؛ ساده سازی پزشکی که به شدت مطرح و به شدت اشتباه راهبردی و غیر قابل جبران است. برخی‌ها معتقدند پزشکی هم همانند بقیه رشته‌ها است مگر چقدر به فلان رشته حقوق می‌دهیم؟ این یعنی ساده انگاری پزشکی. نکته دوم فکر می‌کنیم که با ساده‌ترین راه حل‌ها اگر روی کاغذ قلم ما را بالا و پایین کنیم مشکل حل می‌شود. در یکی از پیچیده‌ترین رشته‌ها ساده‌ترین کار بی زحمت را انتخاب می‌کنیم معلوم است که مشکلات حل نمی‌شود. کتمان کردن مشکلات، کاری را هم حل نمی‌کند با صدای رسا و شفاف اعلام می‌کنم در چهار سال آینده هزار نفر کمبود متخصص بیهوشی در کشور خواهیم داشت. ۵ سال دیگر چگونه مریض را جراحی می‌کنیم؟ اگر عزم جدی وجود داشت که از سال ۹۲ تا الان ورودی رشته بیهوشی باید تغییر می‌کرد اما نکرده است.

وی گفت: بحث من کلان و فراتر از وزارت بهداشت است و مربوط به سلامت مردم است. نیروی طرحی ما در منطقه محروم تا ۱۴ ماه ۱۲ میلیون تومان حقوق می‌گیرد. فوق تخصص گوارش در منطقه طرحی حقوق ۱۲ میلیون تومانی می‌گیرد کارانه هم که نمی‌دهند در سال ۱۴۰۳ این حرف را از فوق تخصص گوارش می شنوم.

رئیس زاده در پایان افزود: نکته اول آنکه اگر حوزه سلامت کشور ما به جایگاه رفیع رسیده است با کمک همه بخش‌های کشور بوده است. نکته دوم و بسیار مهم این است، قطعاً بن بست برای جامعه پزشکی وجود ندارد و راهکار وجود دارد. در دهه ۶۰ با شرایط آن زمان کارهایی انجام شد که نتیجه اش را می‌بینیم معلوم است بن بستی وجود ندارد، ما می‌توانیم در حوزه پزشکی همچنان پیشتاز باشیم آن هم با این شرط که گروهی از مجلس و دولت مشکلات حوزه سلامت را با روش علمی و حقیقی و واقعی و درست، تحلیل و درک کنند. و دیگر اینکه وضعیت نیروهای طرحی و رزیدنت‌ها را از نزدیک ببینند و با استفاده از نظرات صاحبنظران راهکارها را جمع بندی و اجرا کنند.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران تاکید کرد: باید امید به آینده رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی را تقویت کنیم، تا شاهد مهاجرت و اقدامات خطرناک پزشکان نباشیم.

کد خبر 6095485 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • محوطه جهانی نقش‌رستم به‌دلیل فرونشست تعطیل شد | مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید: فرونشست نقش رستم بحرانی تر از تخت جمشید است
  • یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • نشست زمین در یکی از محله‌های شهر سنندج
  • نوزدهمین دوره ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی قرآن کریم در کاشمر
  • اجرای طرح تشدید برخورد با تخلفات رانندگی در کاشمر آغاز شد
  • وضعیت بحرانی رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی/ شرایط را سخت‌تر کرده ایم
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»