Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@05:44:43 GMT

سازگاری با کم آبی بهتر از مهاجرت از اصفهان است

تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۰۶۲۳۸

سازگاری با کم آبی بهتر از مهاجرت از اصفهان است

به گزارش ایرنا، بابک ابراهیمی، عصر روز شنبه در نشست مجازی "پدیده فرونشست زمین در حوزه آبریز زاینده رود" افزود: شهرهای مهم ایران وضعیتی بهتر از اصفهان ندارند و لازم است بجای مهاجرت، فرهنگ سازگاری با کم‌آبی را فرا بگیریم. 

وی خاطرنشان کرد: نخستین فرونشست زمین در استان بین اواخر دهه ۶۰‌ و اوایل دهه ۷۰  در دشت مهیار بوقوع پیوست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با اشاره به تداوم اضافه برداشت از منابع زیر زمینی طی ۴۰ سال گذشته ادامه داد: فرونشست زمین‌، مساله امروز و دیروز نیست و سال ها مطرح بوده و هشدار آن نیز بارها داده شده است.

ابراهیمی با اشاره به پدیده فرونشست زمین در دشت های مختلف کشور گفت: نرخ فرونشست در برخی از نقاط کشور به ۱۸ سانتی متر نیز رسیده است. 
عضو هیات مدیره آب منطقه ای اصفهان تاکید کرد: ایران بیشترین میزان بهره وری از آبخوان‌ها و منابع آبی زیر زمینی را نسبت به دیگر کشورهای دنیا دارد.


برداشت ۱۱ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از آبخوان‌های اصفهان 

وی با اشاره به اینکه سالانه ۶ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از منابع آبی استان رخ می دهد، گفت:  از ۳۵ محدوده متولی استان اصفهان هشت محدوده آزاد، ۱۷ محدوده ممنوعه و ۱۰ محدوده به وضعیت ممنوعه بحرانی رسیده است.

ابراهیمی با بیان‌ اینکه عمق فرونشست‌ زمین در برخی از نقاط نجف آباد به ۷۰ تا ۱۰۰ متر نیز رسیده است، تصریح کرد: اصفهان- برخوار - سگزی و نجف آباد از بحرانی ترین نقاط استان است که پدیده فرونشست را در این نقاط از دهه ۶۰ تاکنون داریم.
ابراهیمی از افت میزان آبخوان ها تا ۷۰ درصد خبر داد و گفت: ۱۱ میلیارد مترمکعب آب تاکنون بصورت تجمیعی از منابع استان‌ اصفهان اضافه برداشت شده است.
عضو هیات مدیره آب منطقه ای اصفهان همچنین فروش پساب و آب را امری قانونی خواند و گفت: طبق قانون نحوه توزیع عادلانه آب، حق نظارت و آب بها مشخص شده که درآمد آن نیز به حساب خزانه واریز و بر پایه مصوبات شورای عالی آب، هزینه جایگزینی پساب بجای آب خام دریافت می شود که امری قانونی است.

تشدید فرونشست بدلیل فروش پساب توسط آب منطقه ای اصفهان 
کارشناس ارشد طرح های انتقال آب در مهندسین مشاور نیز در این نشست یکی از عوامل تشدیدکننده فرونشست زمین در اصفهان را فروش پساب و در آمدزایی از این محل توسط آب منطقه ای استان خواند و تاکید کرد: بطور قطع اگر پساب تصفیه خانه های مختلف اصفهان به چرخه طبیعت و آبخوان ها بازمی گشت، از شدت و مدت فرو نشست نیز کاسته می شد.
عباس سلیمانی با بیان اینکه طبق آمار شرکت آب منطقه ای اصفهان، سالانه بالغ بر ۳۶۰ میلیون مترمکعب از منابع آب استان برداشت می شود، افزود: استان اصفهان ۱۴ شهرستان دارد که اگر سالیانه ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب آشامیدنی در آنها مصرف و به همین میزان پساب آن‌ بجای فروش وارد حوزه آبخوان های منطقه می شد بطور قطع اکنون اصفهان وضعیت دیگری داشت.
کارشناس ارشد طرح های انتقال آب در مهندسین مشاور تصریح کرد: میزان فرونشست زمین در بسیاری از نقاط اصفهان از جمله نجف آباد قابل توجه است و خالی از سکنه شدن برخی از مناطق استان ادعای واهی نیست.

وی ادامه داد: اگرچه انتقال آب و دائمی کردن جریان  زاینده رود راهکار خوبی است اما اجرایی آن بسادگی ممکن نیست.
وی گفت: طرح های انتقال آب در دنیا مطرح‌ است بطوری که استرالیا نیز  این روش را بکار برده است. 

وی افزود: هزینه اجرای طرح های انتقال آب رقم بزرگیست بطوریکه برای شیرین کردن هر مترمکعب آب ۸۰ تومان باید هزینه شود که با این  هزینه هنگفت  استفاده از آن در بخش کشاورزی و آب آشامیدنی صرفه اقتصادی ندارد.

نگرانی عمومی اصفهانی ها از پدیده فرونشست زمین 

عضو هیات مدیره دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان و فعال محیط زیست نیز در این جلسه گفت: امروز مردم اصفهان نگران فرونشست زمین هستند و رفع آن به مطالبه عمومی مبدل شده است.
 محمد کوشافر اظهار داشت: اطلس فرونشست زمین در کشور نشان داده می دهد که در برخی از نقاط، خسارت فرو نشست غیرقابل برگشت و خطرناک است.
وی با بیان اینکه فرونشست زمین بناهای تاریخی اصفهان از جمله سی و سه پل، پل خواجو و میدان امام(نقش جهان) اصفهان را نیز درگیر کرده است، هشدار داد: خطر فرو نشست زمین، جدی و زمان برای احیای آن بسیار کم است.
عضو هیات  مدیره دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه بسیاری از  آبخوان های اصفهان مسدود و به اصطلاح کور شده است، تاکید کرد: فرونشست پدیده ای است که آرام آرام شکل می گیرد و علی رغم اینکه از دهه ۶۰ تاکنون حدوت آن را شاهدیم اما کسی متوجه عمق فاجعه نشده است و این پدیده به یکباره همه اصفهان را تخریب می کند.
وی مهمترین دلیل فرونشست زمین در استان اصفهان را خشکی زاینده رود عنوان و علت اصلی خشکسالی را نه تغییر اقلیم بلکه رفتارهای انسانی توصیف کرد و افزود: جریان دائمی زاینده رود تنها راهکار اصلی جبران این وضعیت است.
کوشافر با تاکید بر اینکه طبیعت مرز نمی شناسد و لازم است استان ها با یکدیگر همکاری کنند و اشتباهات خود را بشناسند، تصریح کرد : اکنون باید در باره فرونشست زمین بدنبال راه چاره بگردیم.
وی جلوگیری از نشر واقعیت های زاینده رود به مردم را ناشی از کوتاهی دانشگاه ها اعلام کرد و گفت: احیای زاینده رود، مساله ای پیچیده و چند بعدی است که با اجرای یک‌تا دو مولفه امکانپذیر  نیست.
کوشافر ادامه داد: آمایش سرزمین در حوزه آبریز زاینده رود بسبار پر اهمیت است که باید مسوولان، بیش از پیش به آن‌ توجه داشته باشند.

به گزارش ایرنا، پدیده فرونشست به مثابه پایین رفتن یا نشست زمین رو به پایین است که مهمترین علت آن عوامل طبیعی یا انسانی است، اما مهمترین علت فرونشست زمین در اصفهان برداشت بیش از حد مجاز از آب های زیرزمینی اعلام شده است.

تفاوت عمده ای بین فرونشست و سایر بلایای طبیعی وجود دارد و آن این است که این پدیده غیر قابل جبران محسوب می شود.

فرونشست زمین آثار فرهنگی و باستانی را از بین می برد، کشاورزی را نابود می کند، مناطق شهری و روستایی را درگیر و جاده ها و سیستم های حمل و نقل را تخریب می کند.

برچسب‌ها شرکت آب منطقه ای اصفهان فرونشست اصفهان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: شرکت آب منطقه ای اصفهان فرونشست اصفهان شرکت آب منطقه ای اصفهان فرونشست اصفهان آب منطقه ای اصفهان طرح های انتقال آب فرونشست زمین پدیده فرونشست اضافه برداشت زاینده رود آبخوان ها عضو هیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۶۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، وقتی می‌گوییم فردی سازگار است که پاسخ‌هایی که او را به تعامل با محیطش قادر می‌کنند آموخته باشد و به نحو قابل قبول اعضای جامعه خود رفتار کند تا احتیاجاتش ارضا شوند. در رابطه با این موضوع پژوهشگران مطالعه‌ای انجام داده‌اند که در آن به بررسی رابطه‌­ بین باورهای فراشناختی با میزان سازگاری فردی و اجتماعی کتابداران دانشگاه علوم پزشکی ایران است. 

* رابطه بین سازگاری فردی با متغیرهای باورهای مثبت

این پژوهش به این مهم اشاره می‌کند که بین سازگاری فردی با متغیرهای باورهای مثبت در مورد نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر، خودآگاهی شناختی رابطه­‌ منفی هست. اما با متغیر کنترل افکار، ارتباط مثبت بوده و هیچ ارتباطی با متغیر اطمینان شناختی گزارش نشد.

این پژوهش توضیح می‌دهد که ارتباط بین سازگاری اجتماعی با متغیرهای کنترل­ ناپذیری و خطر، اطمینان­‌شناختی، کنترل افکار مثبت بوده و هیچ ارتباطی بین سازگاری اجتماعی و باورهای مثبت در مورد نگرانی دیده نشده است. سازگاری اجتماعی با خودآگاهی شناختی ارتباط منفی دارد.

افزایش متغیر باورهای مثبت در مورد نگرانی باعث کاهش سازگاری فردی شده و بر سازگاری اجتماعی بی ­تاثیر است

* راهکارهای سازگاری افراد برای بهبود یافتن زندگی

از دیدگاه نویسندگان این پژوهش؛ امروزه با مشکلاتی که در جوامع وجود دارد مطالعه و پژوهش در زمینه‌های سازگاری افراد برای بهبود یافتن زندگی آنها از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد و بدین جهت یکی از راهکار‌های مهم در این زمینه پرداختن به باور‌های فراشناختی در آنهاست.

این پژوهش مطرح می‌کند که سازگاری یک فرایند روانشناختی است که بر اساس آن فرد با تمایلات و چالش‌های زندگی روزمره، مقابله می‌کند و یا آنها را درکنترل خود درمی‌آورد، سازگاری این است که فرد با دیگران طوری رفتار کند که هیچگونه مشکل و درگیری با آنان نداشته باشد.

* تعریف سازگاری از دیدگاه باتلر (Battler) 

در این پژوهش می‌نویسند باتلر اظهار می‌دارد که در همه‌ دوران زندگی خود در هر روز و هر ساعت سرگرم آن هستیم که خود نشده را با محیط دگرگون شده و دگرگون نشده سازگار کنیم. فعالیت‌های شخصی و شغلی در حقیقت چیزی جز عمل سازگاری با خود و دیگران نیست؛ اساسا شخص سازگار، شخصی است که میان خود ومحیط مادی و اجتماعی‌اش ارتباط سالم و درست برقرار کند.

در ادامه آمده است که سازگاری یک مفهوم عام بوده و به همه راهبرد‌هایی گفته می‌شود که فرد برای اداره کردن موقعیت‌های استرس زای زندگی اعم از تهدید‌های واقعی یا غیرواقعی به کار می‌برد.

* سازگاری در کتابداران کتابخانه‌های دانشگاه علوم پزشکی ایران

بر اساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که کتابخانه‌های دانشگاه علوم پزشکی ایران با توجه به تعداد زیاد دارندگان مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد رو به تخصص‌گرایی پیش می‌رود و دانشگاه علوم پزشکی ایران در این زمینه بسیار خوب عمل کرده، و با توجه به اینکه بیش از سه چهارم این کتابداران دارای رشته تحصیلی کتابداری و اطلاع رسانی سابق و علم اطلاعات و دانش شناسی هستند.

اطلاعات کلی مربوط به باورهای فراشناختی و سازگاری و فردی کتابداران 

* سازگاری اجتماعی

این پژوهش بیان می‌کند که سازگاری اجتماعی یک عامل متأثر از راهبرد‌های شناختی می‌باشد که می‌توان آن را به دیدگاه‌های شناختی موجود در این زمینه ربط داد. هسته اصلی دیدگاه‌های شناختی درباره اختلالات روانی ناسازگاری چگونگی پردازش اطلاعات در ذهن فرد است.

این پژوهش به این مهم اشاره می‌کند که اگر نظام باور‌های فرد کارامد باشد، اطلاعات به گونه‌ای دقیق در ذهن او پردازش می‌شوند که نتیجه‌ آن رفتار مطلوب است، اما اگر در پردازش‌ها و ادراک‌های فرد مشکلی وجود داشته باشد، نتیجه‌ای به‌جز رفتار مخرب نخواهد داشت.

افزایش متغیر کنترل ­ناپذیری و خطر، منجر به کاهش سازگاری فردی و افزایش سازگاری اجتماعی می­‌شود

به لحاظ کاربردی یافته‌های این پژوهش می‌تواند تأثیرات عملی مهمی بـر تغییر باور‌های فراشناختی مرتبط با سازگاری داشته باشد و در پرتو این یافته‌ها، مدیران و مشاوران می‌توانند با برگزاری برنامه‌های آموزشی و تهیه بروشور‌های مربوط با هدف اصلاح و تغییر باور‌های فراشناختی ناکارامد، از بروز و تداوم رفتار‌های ناسازگار که آسیب‌های روانی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی جدی در پی دارد، پیشگیری کنند.

* کاهش سازگاری فردی و افزایش سازگاری اجتماعی

بر اساس یافته‌های این مطالعه، افزایش متغیر باورهای مثبت در مورد نگرانی باعث کاهش سازگاری فردی شده و بر سازگاری اجتماعی بی ­تاثیر است. افزایش متغیر کنترل ­ناپذیری و خطر، منجر به کاهش سازگاری فردی و افزایش سازگاری اجتماعی می­‌شود. افزایش اطمینان­‌شناختی کتابداران در سازگاری فردی بی‌­تاثیر بوده اما در سازگاری اجتماعی آنها تاثیر مثبت دارد. افزایش کنترل افکار درمیان کتابداران موجب افزایش سازگاری فردی و اجتماعی آنان می­‌شود. افزایش خودآگاهی شناختی، منجر به کاهش سازگاری های فردی و اجتماعی کتابداران می‌­گردد.

گفتنی است، این یافته‌ها، به صورت یک مقاله علمی پژوهشی باعنوان «رابطه‌ بین باور‌های فراشناختی با میزان سازگاری فردی و اجتماعی کتابداران دانشگاه علوم پزشکی ایران» به کوشش سعيد غفاری (دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور قم)، شعله زکيانی (کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور مشهد) تهیه شده که در دوماهنامه «پیاورد سلامت» منتشر شده است. این نشریه متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فرونشست در اصفهان و خوزستان به بیش از ۷تا۱۰ سانتی متر رسید
  • محوطه جهانی نقش‌رستم به‌دلیل فرونشست تعطیل شد | مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید: فرونشست نقش رستم بحرانی تر از تخت جمشید است
  • یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • باد و باران پدیده غالب اصفهان/ سامانه بارشی جدید در راه است
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»
  • تأثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی
  • تاثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی